S-au scumpit vizele pentru SUA. Când intră în vigoare noile tarife

de: Cătălina Burghelea
29 03. 2023

Statele Unite ale Americii au decis o creştere a preţurilor la vizele de turism, de afaceri, pentru studenţi, lucrători sezonieri şi investitori, noile tarife urmând să intre în vigoare începând cu data de 30 mai 2023.

Statele Unite au scumpit vizele turistice

Concret, costul vizelor de turism şi afaceri (categoriile B1/B2 şi BCC) şi pentru studenţi va creşte de la 160 de dolari la 185 de dolari, cel pentru unele vize pentru lucrători sezonieri (categoriile H, L, O, P, Q şi R) se majorează de la 190 de dolari la 205 dolari, iar vizele pentru comercianţi şi investitori (E) vor ajunge la prețul de 315 dolari, faţă de 205 (cât este acum).

Departamentul american de Stat a explicat că tarifele aşa-numitelor vize pentru non-migranţi se calculează pornind de la costurile serviciilor consulare. Ultima revizuire a preţurilor a avut loc în 2014.

Explicația oferită de SUA

SUA au dat asigurări că vizele de muncă şi de turism sunt „esenţiale” pentru politica externă a preşedintelui Joe Biden, care „recunoaşte rolul fundamental al călătoriilor în economia ţării”. În plus, americanii se angajează să faciliteze călătoriile legitime în Statele Unite atât pentru imigranţi, cât şi pentru non-imigranţi, a mai transmis Washington.

România ar putea fi inclusă în programul Visa Waiver

În luna martie, doi senatori americani au depus un proiect de lege privind susținerea admiterii României în programul Visa Waiver, care ar permite călătoriile în SUA fără viză.

Richard Durbin, numărul doi în eșalonul conducerii democrate din Senat, și Jeanne Shaheen, preşedintele Subcomitetului pentru Europa din Comitetul pentru Relaţii Externe al Senatului american, au introdus un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver.

„Proiectul de lege privind susținerea admiterii României în programul Visa Waiver este cel mai puternic semnal legislativ pe care România îl primește din partea Statelor Unite pe acest dosar. De asemenea, proiectul de lege subliniază în fapt nevoia de a accelera eforturile ambelor guverne, al SUA și al României, de a face pași concreți în această direcție. Nu în ultimul rând, inițiativa senatorilor americani arată susținerea și încrederea de care se bucură România ca partener și aliat strategic în regiunea Mării Negre”, a reacționat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.